FAQ - Co oznaczają nazwy dań w naszym menu

Zdajemy sobie sprawę z tego, że odwiedzając naszą restaurację wiele z Państwa przyszło skosztować czegoś nowego. Oznacza to, że niektóre z naszych propozycji dań mogą Państwu mało, albo nawet całkowicie nic nie mówić, specjalizujemy się w końcu w daniach kuchni tajskiej, indyjskiej i japońskiej, które znacznie różnią się od naszych rodzimych. O ile można lubić niespodzianki, na talerzu takaż niekoniecznie jest mile widziana. W związku z czym przygotowaliśmy dla Państwa dział pytań i odpowiedzi by przybliżyć nieco, czego można się spodziewać zamawiając jedzenie u nas.

Bokki
Przypominające nieco nasze rodzime kopytka, koreańskie ryżowe kluseczki charakteryzują się delikatnym smakiem i sprężystością. W daniu można spodziewać się między innymi mięsa, ciastek rybnych, jaj na twardo i szalotki. Bokki jest ciekawą pozycją, która idealnie nadaje się na jedzenie na dowóz.

Dashi
Bulion sporządzony na bazie wiórków suszonej i wędzonej ryby oraz wodorostów wykorzystywany w szerokiej gamie zup w kuchni japońskiej .

Ebi
Pod tą jakże wdzięczną nazwą kryją się gotowane krewetki.

Edamame
Popularna w kuchni japońskiej młoda soja. Świeże ziarna soi na pierwszy rzut oka przypominają nasz rodzimy bób, są bogatym źródłem białka, wapnia, żelaza i kwasu foliowego.

Futomaki
Jest to jeden z rodzajów sushi dostępny w naszej restauracji. W odróżnieniu od hosomaki, którego opis można znaleźć poniżej, są to grube rolki z minimum czterema składnikami, zawinięte w nori. W futomaki znaleźć można zarówno ryby i owoce morza jak i świeże warzywa.

Goma Wakame
Sałatka z morskich wodorostów, idealnie sprawdza się jako mały lunch, bądź jako przystawka do innych dań kuchni japońskiej.

Green Curry
Jest to popularne na całym świecie danie kuchni tajskiej. Green Curry to pyszne i aromatyczne danie o świeżym i orzeźwiającym smaku, w skład którego wchodzą zielone chili, kolendra, kmin, trawa cytrynowa i liście limonki, imbir oraz czosnek rozbite w moździerzu na jednolitą pastę. Podaje się je z warzywami, mięsem, bądź tofu do wyboru. Doskonale nadaje się jako jedzenie na dowóz. Pamiętać należy jednak, że potrawa ta jest dość ostra!

Gunkan
Odmiana nigiri, opisanego poniżej, zawinięta najczęściej w nori. Sushi to wypełnione jest farszem takim jak siekana ryba, warzywa czy też ikra.

Halloumi
Pól twardy, elastyczny, cypryjski ser z mleka owczego, bądź mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Dość często dodaje się do niego miętę.

Hosomaki
Są to cienkie rolki sushi z niewielką ilością ryżu z dodatkami takimi jak różnego rodzaju ryby bądź warzywa. Po zwinięciu rolka hosomaki krojona jest na sześć kawałków.

Kanpyo
Stosowana w kuchni japońskiej przyprawiona i gotowana tykwa.

Kimchi
Fermentowane bądź kiszone warzywa, zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa, albo ogórek. Kimchi zawdzięcza swój ostry smak sproszkowanym papryczkom chili.

Maguro
Jest to mięso z tuńczyka. Najbardziej popularne jest tu Akami, czyli najchudsze, ciemne mięso tej ryby.

Miso
Tradycyjna pasta sojowa stosowana w kuchni japońskiej, im jest ciemniejsza, tym bardziej intensywny jest jej smak.

Nigiri
Jest to zarazem najprostsza, najstarsza jak i najpopularniejsza forma sushi. Składa się na nie uformowany w owal ryż z odrobiną wasabi, na wierzch którego położono przykładowo surową rybę, omlet japoński lub awokado.

Nori
Są to jadalne wodorosty często stosowane w kuchni japońskiej. Wodorosty suszy się, a następnie opieka i prasuje. Powstałe w ten sposób cienkie arkusze stosowane są między innymi do zawijania sushi.

Oshinko
Pod tą nazwą kryje się marynowana rzodkiew. Jest to popularny w kuchni japońskiej dodatek uznawany za najlepszy środek na wspomaganie trawienia.

Pad Thai
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni tajskiej, przygotowywane na bazie makaronu ryżowego i warzyw. Często znaleźć tu można również kiełki, orzeszki, warzywa, chili i jajko. Jest to znakomita opcja jedzenia na wynos.

Pak Choi
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się biała kapusta chińska, bogata w witaminę K, C i A. Pak choi stosuje się jako dodatek do zup, dań mięsnych oraz owoców morza.

Pakora
Jest to popularna przekąska kuchni indyjskiej. Kawałki warzyw bądź mięsa zanurza się w cieście, po czym smaży w głębokim oleju.

Panko
Japońska panierka z bułki tartej. W odróżnieniu od naszej tradycyjnej bułki tartej, panko ma formę cienkich płatków, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej chrupiąca.

Ramen
Ogólnie mówiąc, jest to japońska zupa z makaronem. Spodziewać się tu można różnego rodzaju bulionu, pszennego makaronu i innych składników takich jak mięso, jajka na twardo bądź na miękko, pędy bambusa, kiełki fasoli czy też nasiona sezamu. Kuchnia japońska obfituje w wiele rodzajów ramen, zależnie od regionu i specjalności restauracji.

Red Curry
Podobnie jak creen curry, jest to znane i popularne na całym świecie danie kuchni tajskiej. Red curry zachwyca aromatem, swój oryginalny smak zawdzięcza roztartym w moździerzu na pastę czerwonym papryczkom chili, trawie cytrynowej, kminkowi, szalotce, skórce z limonki i dzikiemu kardamonowi. Również i to danie podaje się z warzywami, mięsem, bądź tofu. Red curry jest mniej ostre niż jego zielona wersja. Danie to jest wspaniałą pozycją jedzenia na dowóz.

Soba
Cieniutki makaron z mąki gryczanej spożywany na różny sposób. Podaje się go zarówno na gorąco, w bulionie, jak i na zimno. Stanowi podstawę wielu potraw kuchni japońskiej.

Sos Unagi
Gęsty słodko-słony sos na bazie sosu sojowego, wina ryżowego, soli i cukru. W kuchni japońskiej stosuje się go do maczania i polewania ryb oraz dan rybnych.

Spring Rolls
Są to naleśniczki bądź rolki z nadzieniem mięsno-warzywnym owinięte nori sojowym, zazwyczaj podawane jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami.

Sriracha
Sos z papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli. Uwaga! Dania z nim mogą być pikantne!

Surimi
Rozdrobnione bądź mielone mięso ryby, podgrzewane jest z innymi składnikami, a następnie prasowane w cienkie paluszki imitujące mięso kraba.

Sushi Sety
Są to zestawy sushi przygotowane przez kucharzy naszej restauracji tak, by wybrane rodzaje sushi jak najlepiej się ze sobą komponowały. Zestaw taki idealnie nadaje się na jedzenie na wynos, zależnie od rozmiaru dla jednej, bądź wielu osób.

Tamago
Popularny w kuchni japońskiej omlet jajeczny z dashi, mirinem, sosem sojowym i cukrem. Przygotowuje się go na specjalnej kwadratowej patelni celem uformowania w rulon, który następnie stosuje się do owijania sushi.

Tandoori
Pieczony kurczak marynowany w jogurcie z mieszanką przypraw, jest jednym z klasycznych dań kuchni indyjskiej popularnym na całym świecie. Doskonała pozycja jedzenia na wynos.

Tataki
Japońska metoda grillowania - mięso ryby grilluje się przez kilka sekund z każdej strony dzięki czemu jest ono dobrze ugotowane na zewnątrz, a różowe i wilgotne w środku.

Tempura
Jest to sposób przyrządzania potraw kuchni japońskiej, polega na zanurzaniu składników w cieście i smażeniu ich w głębokim oleju.

Teriyaki
Japońska metoda przygotowywania mięsa i ryb polegająca na smażeniu ich w specjalnej marynacie.

Tobiko
Ikra latającej ryby, o intensywnym pomarańczowym kolorze i lekko słonym, wędzonym posmaku. Stosowana w kuchni japońskiej jako dodatek do różnych rodzajów sushi.

Udon
Gruby, miękki japoński makaron pszenny podawany na gorąco w bulionie bądź sosie. Wspaniała opcja jedzenia na wynos. Nie ma co się martwić przeciekami bądź rozlaniem, nasze pojemniki są bardzo szczelne!

Wasabi
Japoński chrzan stosowany zarówno do sushi jak i sashimi. Wasabi najczęściej spotyka się w postaci zielonej pasty, jego dodatek sprawia, że potrawy stają się bardziej aromatyczne i wyraziste. Należy jednak pamiętać, że wasabi jest bardzo ostre, także ostrożnie!

Polityka prywatności

Państwa dane będą przetwarzane przez HOT S.C. Katarzyna Zgierska, Grzegorz Zgierski ul. Tymienieckiego 25A lokal 10(B3F) 90-350 Łódź NIP 725-221-83-92 REGON 367729917

Zgodnie z Ogólnym Rozporządzeniem o ochronie danych z dnia 27.04.2016 zwanym dalej RODO przetwarzamy Państwa dane dla realizacji naszych prawnie uzasadnionych interesów, w celach: udzielenia odpowiedzi na pytanie zawarte w formularzu kontaktowym np. zapytania o ofertę, złożenia zamówienia a w przypadku sporu pomiędzy stronami dla zabezpieczenia ewentualnych roszczeń lub obrony przed roszczeniami. Podstawą prawną przetwarzania Państwa danych jest art. 6 ust. 1 lit. f definiowany jako prawnie uzasadniony interes Administratora Danych

Podanie danych jest dobrowolne, ale brak ich podania uniemożliwia uzyskanie odpowiedzi na pytanie zadane za pośrednictwem formularza. Dane mogą być ujawniane podmiotom świadczącym dla nas usługi (np. hostingodawca, podmioty zapewniające obsługę IT). Masz prawo do żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz wniesienia skargi do organu nadzorczego. Więcej informacji znajdziecie Państwo w polityce prywatności.

Czytaj treść polityki prywatności
x
Polityka plików cookies

Nasza strona korzysta z plików cookies. Używamy ich w celu poprawy jakości świadczonych przez nas usług. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, możesz zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji na temat wykorzystywanych przez nas informacji zapisywanych w plikach cookies znajdziesz w polityce plików cookies. Czytaj więcej.